Spring naar inhoud
Dit plan wordt uitgevoerd

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan wordt uitgevoerd

Minibibliotheken/Minibiebs

Door: Tugrul Apaydin
9 februari 2022
Gemeente Den Haag | 13 apr. 2022, 09:00

Kosten van €350 per minibieb.

Leesvaardigheid onder jongeren is enorm laag.Het is belangrijk om een rijke leesomgeving te creëren. En dat kan worden gedaan met Minibiebs!

Lezen wordt steeds meer als een klus gezien voor kinderen. Vaak is het iets wat zij verplicht voor Begrijpend Lezen moeten doen en verder raken zij geen boeken aan.  
 Laaggeletterdheid en slechte leesvaardigheid gaan hand in hand. Laaggeletterdheid onder bewoners in Loosduinen is 10%. 10% hoger dan het hoort te zijn. Ook scoort Nederland telkens lager wanneer het gaat om leesvaardigheid en dan met name jongeren onder de 15. Leesvaardigheid is in de loop van de tijd steeds verder achteruitgegaan. Het is daarom belangrijk om jongeren te stimuleren te gaan lezen. Maar hoe doen we dat? Een goede manier omdat te bereiken is een leesrijke omgeving te creëren. Dit kan worden gedaan door middel van het plaatsen van minibiebs, oftewel minibibliotheken. Ook is het combineren van lezen en spelen een effectieve manier om slechte leesvaardigheid te bevechten. Minibiebs kunnen bijvoorbeeld in speelplaatsen of parken worden geplaatst. De zichtbaarheid van de minibibliotheken zal ook tegelijkertijd functioneren als aantrekkingskracht voor jongeren. Een goede manier om dat idee verder uit te werken is door de minibiebs leuke kleurtjes of leuke prints te geven. Slechts het plaatsen van minibiebs in speeltuinen zal er voor zorgen dat kinderen lezen sneller met plezier zullen associëren. Speeltuinen zijn immers het hart van elke gemeenschap en vullen daarbij een belangrijke rol bij het samenhorigheidsgevoel van jongeren en ouders tezamen. Ouders kunnen bijvoorbeeld ook boeken voorlezen aan hun kinderen in de speeltuinen, wat nogmaals zal bijdragen aan het samenhorigheidsgevoel en tegelijkertijd zal het de jongeren ook stimuleren te gaan lezen. Kinderen doen immers hun ouders na. Het aanschaffen van boeken kan heel makkelijk worden gedaan bij de verschillende kringloopwinkels in Loosduinen. Ook zouden mensen vrijwillig hun boeken achter kunnen laten.
 Concluderend, het introduceren van minibiebs is een goede, effectieve en goedkope manier om leesvaardigheid onder jongeren te bevechten!

Argumenten

Argumenten voor

Schwanette Beeloo-Bekkema | 12 februari 2022 18:16

Als schrijfster kan ik hier alleen maar VOOR zijn! Bij ons mag hij in de straat komen ;)Argumenten tegen

Reageren is niet meer mogelijk.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren